Actueel

Het Sterrenbos kijkt terug op het eerste jaar

AMERONGEN Vorig jaar rond deze tijd was het nog heel spannend voor het ouderinitiatief of het nog gloednieuwe schoolpand aan de Martenslaan in Amerongen gebruikt kon worden voor hun droom: een vrijeschool voor hun kinderen. Dat dat toen niet meteen na de zomervakantie, maar pas na de herfstvakantie kon, leek toen nog heel vervelend. Maar inmiddels is iedereen dat allang vergeten. Het geluid van lachende, spelende en lerende kinderen vult nu de school. Nu, aan het einde van het eerste volle schooljaar, kijken de ouders, leerkrachten en Wereldkidz tevreden terug.

Wilco Willemse

De drie moeders die de kar trokken, Selina van Krieken, Eva Smit en Kim Breeschoten, zijn nog steeds nauw betrokken bij Het Sterrenbos. Ook nu de school ondergebracht is bij Wereldkidz, er een eigen gebouw is en er leerkrachten en kinderen zijn.

Van Krieken: ,,We blijven Het Sterrenbos ondersteunen op het gebied van marketing en PR, maar ook als klankbord voor de schoolleiding en met het organiseren van de atelieravonden, jaarfeesten en lezingen. Het zit ook in het denkbeeld van de vrijeschool dat ouders meer dan gemiddeld betrokken zijn. Iedereen draagt hier een steentje bij, ook ouders die niet uit de antroposofische hoek komen."

INVESTEREN Dat Wereldkidz zich opwierp, kwam als geroepen. Van Krieken: ,,We zijn meer dan tevreden met de samenwerking tot nu toe. Op dit moment wordt onze nieuwe schoolleider Suzanne Keijzer ingewerkt, iemand met jaren ervaring op een vrijeschool. Dat gaat ons echt weer verder helpen, haar hoeven we niet uit te leggen wat we bedoelen en nodig hebben. Een gewoon setje wasco voldoet hier niet, we willen graag krijt gemaakt van bijenwas. Dat maakt een vrijeschool, maar daar hangt ook een ander prijskaartje aan en dat begrijpt ze. Wereldkidz laat met het aanstellen van Keijzer ook echt zien te willen investeren in Het Sterrenbos en dat voelt heel goed."

STICHTING De drie genoemde ouders zijn ook de bestuursleden van 'Stichting Vrijeschool Onderwijs Amerongen'. ,,Die blijft voorlopig bestaan", aldus Van Krieken. ,,Afgelopen jaren hebben we ons vooral opgeworpen om de begroting te laten kloppen. Wereldkidz had niet begroot een extra school in te lijven. En met weinig kinderen toch twee klassen draaien, een gebouw beheren, een schoolleider aanstellen en investeren in materiaal is kostbaar. Door fondsenwerving is ons dat gelukt en ook nu springen we nog bij waar nodig."

Van Krieken loopt nog regelmatig aan tegen het feit dat mensen niet weten wat een vrijeschool inhoudt: ,,Dan hoor ik van andere moeders dat dat de 'vrije' niks is voor hun kinderen, dat die meer structuur nodig hebben. Alsof alle kinderen hier ongecontroleerd rondrennen door de school. Juist vrijeschool hecht veel waarde aan structuur, zoals de indeling en het ritme van de dag en de loop van de seizoenen. We houden daarom op donderdag 27 juni een lezing 'Structuur binnen het vrijeschool onderwijs' in De Proloog in Amerongen. Iedereen is welkom, we starten om 20.00 uur."

INLOOPOCHTEND Ook houdt Het Sterrenbos nog voor de zomervakantie twee inloopochtenden, waar geïnteresseerden mee kunnen kijken met de juffen en de kinderen. Op 28 juni en 12 juli tussen 09.00 en 10.00 uur zijn de klassen open en na 10.00 uur kan er nog nagepraat worden in de docentenkamer. Eventuele vragen kunnen dan ook beantwoord worden.


Media
  • Letters prikken in klas 1 (groep3)
  • De kring staat klaar voor de kleuters die zo binnenkomen