Ouderparticipatie


Op vrijeschool het Sterrenbos hebben we de ouders nodig om alles te kunnen doen wat we graag willen doen. Er is allereerst een vertrouwensvolle band nodig tussen leerkracht, ouders en leerling. 
Zo kunnen we in een gelijkwaardige driehoek kijken naar de ontwikkeling van de leerling. Ieder met zijn eigen kennis en kunde. De leerling weet vaak zelf goed wat er nodig is om iets te overwinnen, zeker wanneer ze iets ouder zijn. De ouder kent het kind het langst en brengt vanuit die hoek kennis en expertise mee. De leerkracht is de professional, die kijkt vanuit de ervaring van werken met veel verschillende kinderen naar deze leerling. 
Wanneer deze kwaliteiten bij elkaar worden gebracht, dan is de leerling er zeker bij gebaat. 

We vinden het belangrijk dat de ouders dichtbij de ontwikkeling van hun kind op school kunnen zijn. Daarom is er aan het einde van de dag mogelijkheid om even in de klas naar werk te kijken. Ook organiseren we met regelmaat kijkmomenten in de klas. Dan is er een "gewone" les te zien en mee te doen. 

Naast de "gewone" ouder/leerkracht relatie, waar het over de leerlingen gaat, hebben we de ouders ook met regelmaat nodig voor hand- en spandiensten. Wij vieren veel jaarfeesten, waarbij we veel hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld met het uithollen van de knolletjes voor Sint Maarten, het maken van muziek in de adventtijd, het bakken van het Driekoningenbrood of het begeleiden van spelletjes tijdens het Sint Jansfeest.